Prof.Dr. K. Nevzat TARHAN

nevzattarhan

1952 yılında Merzifon’da doğan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 1969 yılında Kuleli Askeri Lisesini, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA’da Psikiyatri uzmanı oldu. Erzincan ve Çorlu’da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa’da yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) oldu. Klinik direktörlüğü yaptı. Albaylığa (1993) ve Profesörlüğe (1996) yükseldi. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu.1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini aldı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iman ve bilimi, fikir ve düşünce hayatında birleştirmeyi başarmış ve sonuçlarını da şahsi ve sosyal hayatına taşımış bir ilim adamıdır. Uzun yıllar büyük emekle ve araştırmalara dayanarak sürdürdüğü psikiyatrik uzmanlığındaki bilgilerini, 31 tanesi uluslararası olmak üzere 100’ün üzerindeki yayına aktarmıştır. Bu eserleri sayesinde Türkiye’de hem görsel hem de yazılı basında takip eden büyük bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır. Çalışmalarını çok büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle gerçekleştirir. Küçük çaplı bir işten, büyük uluslararası bir projeye kadar aynı itinayı ve emeği harcayan bir şahsiyettir. Başladığı projenin araştırma aşamasında bir öğrenci sorumluluğu ve heyecanı taşırken, o projenin sunumunda ise uzun yıllar biriktirdiği bilgi, tecrübe ve irfanıyla birlikte karşısındakilere aktarır. Bütün tecrübesini muhataplarına, insan psikolojisini de çok iyi bilmenin desteğiyle sunmayı başarır.

Çalışkanlığının ve başarılarının temelindeki ana etken hayat felsefesi ve imanî bakış açısıdır. Dünya ile sınırlı olmayan, hem dünya hem de ahireti kapsayan hayat görüşü onu her işi gerçekleştirirken Yaratıcısının huzurunda olduğu bilincinden kaynaklanmaktadır. Bu da onun tahkike, gözleme ve ispata dayanan iman esaslarını kâinatın (evrenin) şahitliğinde bilimi ele alarak Allah’ın evrende yansıyan özellikleriyle bağlantısını kurarak okuyucularının önüne sunmasıdır. Kâinat ile Kur’an’ı birbirini destekler şekilde anlatmayı başaran nadir ilim adamlarındır. İlim adamı kimliğini hayatına indirgemeyi başarmanın yanı sıra öğrendiği hakikatleri başkalarına taşımayı, nakletmeyi kendisine şiar edinmiştir.

Bu farklı bakış açısının temellerinin kaynağı, gençlik yıllarından beri okuduğu ve hayatına rehber ettiği Kur’an-ı Kerim’dir. Hayatın manasını ve varoluşu sorgulayan genç insanlar gibi o da üniversite yıllarında “Tesadüfi varoluş, Hayatın anlamı, Darwinizm, Kötülükler neden var, Din ihtiyacı, İnanmanın Psikolojisi, Ölümden sonra yaşam var mı, İnsanın akıl ve ruhu nasıl doyum sağlar?” gibi sorulara, Kur’an’dan açıklamalarla ve ilmi araştırmalarıyla da ispatlayarak okuyucularıyla paylaşmıştır.

Psikiyatri uzmanı olması hasebiyle toplum hayatını da yakından gözlemleyen Tarhan, sosyal yaşamın doğru analizini yaparak “Toplum Psikolojisi”nin önemine her daim medyada değinmektedir. 

Özellikleri yukarıda yazdıklarımızla sınırlı olmayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan her zaman insana yatırımı hedef almıştır ve maddi-manevi kaynaklarını bu yönde kullanmıştır. Bütün yaptıklarına toplumun çoğunluğu da şahit olmaktadır. Ömrünün sonuna kadar da aynı hedefleri imani bakış açısı altında sürdüreceğini davranışlarıyla ve icraatlarıyla ifade etmektedir.

Halen; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü ve Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

31′i uluslararası olmak üzere 100′ün üzerinde yayını vardır. İngilizce ve Almanca bilmektedir.

İki çocuk babasıdır.

Öncülüğünü Yaptığı Bazı Dergi ve Mesleki Kongreler

– 1989 Yılında “Stres ve Hastalıklar”,
– 1991 Yıllında “Psikofarmakolojide Yenilikler”,
– 1992 Yılında “Saldırganlık”,
– 1993 Yılında “Serotonin”  konularında Türkiye’ de ilk defa uluslararası katılımlı sempozyum düzenledi.
– Altı yıl boyunca “Klinik Psikofarmakoloji’ dergisinin kurucu editörlüğünü yaptı.
– 2010 Yılında İstanbul’ da gerçekleşen Uluslararası 7. ECNS (EEG Sinirbilim) kongresinin düzenleme kurulunda yer aldı.

– 2015 Antalya, 2016 Çin, 2017 Hamburg G 20 – N20 (Neuroscience) Toplantılarının organizasyonunu gerçekleştirdi.

Mesleki Bazı Ödülleri:

  1.  1991 yılında Hollanda’da düzenlenen “Destructive Drives and Impuls Control” konulu uluslararası kongrede “En İyi Araştırmacı”ödülü.
  2. 2003 yılında TV’de haftada bir yaptığı Makul Çözüm programı için “RTÜK En İyi Toplum Programı” ödülü,
  3. 2005 yılında SKY TURK’te yaptığı Psikoyorum programı için Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, ‘Aile eğitimine verdiği destek ve topluma yaptığı koruyucu ruh sağlığı hizmetinden’ dolayı ödül,
  4. 2007 yılında Türk Müziğinin tedavide kullanımına sağladığı katkı nedeniyle Amasya Vakfı tarafından ‘Altın Elma’ ödülü,
  5. 2009 Yılında Prof. Mümtaz Turhan Sosyal Meslek Lisesi Psikoloji dalında ‘Altın Lale’ ödülü aldı.
  6. 2009 Yılında OHSAD ve Hasta Güvenliği Derneği tarafından verilen “Hasta Güvenliği İyi Uygulama” Ödülü’ne layık görüldü.
  7. 2010 Yılında düzenlediği ECNS Kongresiyle dünyaca ünlü çok sayıda bilim insanını İstanbul’da buluşturması nedeniyle ‘Kongre Elçisi’ seçildi ve ödüllendirildi.
  8. 2015 Yılında ECNS/ ISNIP/ ISBET Almanya Münih  Klinik Nörobilim Kongresinde  Nörofizyoloji alanında yaptığı katkılarından dolayı  “Presidental Service Prize” ile  ödüllendirildi.
  9. 2017 Yılında Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı tarafından Bilim ve Araştırma Dalında “Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı Ödülü
  10. 2017 Yılında Sağlık Gönüllüleri Türkiye ve Hospital Manager Dergisi tarafından sağlık sistemine yapmış olduğu özgün katkılardan ötürü “Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülü

Uluslararası Üyelikleri: 

  1. New York Academy of Science,Member
  2. American Psychiatric Assosiation (APA), Member
  3. EEG and Clinical Neuroscience Society (ECNS), Member of Executive Board
  4. New York Academia Psiychiatrie Foundation, Member
  5. nternatıonal Psychogeriatric Association (IPA), Member
  6. International Society for Neuroimaging in Psychiatry (ISNIP), Member
  7. National Geografic Society, Member
  8. Anxiety Disorders Association of America (ADAA),Member
  9. International Society For Neurofeedbacak &Research (ISNR), Member
  10. ECNP, Europen Congress of Neurophsychiopharmacology.Member
  11. Society for Brain Mapping & Therapeutics ( SBMT) Board of Directors Member,
  12. TANPA Turkısh American Neuropsychiatry Association (President)

Bazı Sosyal Sorumluluk Çalışmaları:

  1.  İDER İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanlığı,
  2.  İnsan hakları konusunda çalışan ASDER Adaleti Savunanlar Derneği Başkanlığı,
  3. Yetim ve Kimsesiz Çocuklarla İlgilenen Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Başkanlığı,
  4.  Çocuk ve Genç İstismarı konusunda çalışan Haydi Tut Elimi derneğinin Başkanlığı çalışmaları.

Name:

Prof.Dr. K. Nevzat TARHAN

Kurul:

Konuşmacı
Araç çubuğuna atla